7 Mayıs 2011 Cumartesi

Futbolcu Lakapları - En İyi 10

Hepimiz biliyoruz ki takma adlar futbolcular arasında çok yaygın olarak kullanır. Bazıları karizmatik olsa da çoğu zaman komik takma adların kullanıldığı bir gerçek. İsviçreli bilim adamlarının(!) yaptığı araştırma sonucunda ulaştığı en iyi 10 takma ad listesi elime geçti, paylaşmadan edemezdim. İşte o liste:

1. Tony Adams : (The Donkey) Eşek
Bu lakap İngiliz basını tarafından daha kariyerinin başlarındayken gösterdiği zayıf performans sonrasında piyasaya çıkarılmış.

2. Aljosa Asanovic : (Fiery Elbow) Ateşli Dirsek
Garip olan bu lakap, Türkçe'ye çevrildiğinde daha da garipleşiyor. Lakabında dirsek geçen bi futbolcu için ilk akla gelen ikili mücadelelerde dirseğini çok kullanıp, rakiplerin ağzına gözüne soktuğu olur. Asanovic'in durumu ise farklı. Topu sürerken dirseğini rakibi rahatsız edecek biçimde öne çıkardığı için bu lakap verilmiş kendisine.

3. Darren Anderton : (Sicknote) Raporlu 
Sicknote kelime anlamı olarak hasta olduğunuzda doktorun yazdığı rapor anlamına geliyor. Anderton'un bu lakabı almasındaki en büyük faktör tahmin edildiği üzere sakatlıklar.

4. Dunga : (Dunga) Dunga.
Gerçek adı Carlos Caetano Bledorn Verri. Lakabının hikayesi ise şimdiye kadarkilerin en güzeli. Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler masalındaki uyuşuk cücenin adı, Portekizce çevirisinde Dunga olarak geçermişti. Dunga'nın amcalarından biri de boyunun uzamayacağını düşündüğünden midir yoksa o zamanki uyuşukluğundan mı bilmiyorum ama, küçükken Dunga lakabını takmış Dunga'ya. Dunga da Dunga olmuş böylece. :)

5. Ray Parlour : (The Romford Pele) Romford'un Pele'si.
Lakabın kökeni Parlour'un doğum yeri ve bildiğimiz Pele.( Romford: Kuzeydoğu Londra'da bir kasaba)

6.Ivan De La Pena : (Pequeno Buda) Küçük Buda
Çok uzun boylu olmasa da, boyundan dolayı verilmiş bir lakap değil, kariyeri boyunca kafasını kazıttığı için takılmış bir lakap küçük Buda. Ama diğer takma adı "Lo Pelat" lakabına (tıraşlı ya da parlak diye çevirebiliriz) göre iyi olduğu ortada.

7.Juan Sebastian Veron: (La Brujita) Küçük Cadı
Veron'un lakabı da aile kökenli. Babası yeteneğinden ve tekniğinden dolayı küçük cadı lakabını takmış zamanında. Büyücü falan deseymiş daha iyimiş ama, kariyerinde büyü yapmaya zaten devam etmiş Veron.

8.Gennaro Gattuso : (Ringhio) Kükreme
Birzamanlar cesuryürek lakabını da alan Gattuso, kuvveti, inatçı tutumu ve azmi sebebiyle Milan taraftarlarınca böyle adlandırılmış. Aslan gibi maşallah.

9.Nicolas Anelka : (Le Sulk / Incredible Sulk) Mızmız (Somurtkan)
Arsenal taraftarıyla arası açılınca takılmış bu lakap. Son kulübü Chelsea hariç en fazla 2 yıl oynamış bir takımda. Gerçekten mızmız mı yoksa?

10.Servet Çetin : (Ayıboğan) 
Boyu posu, gücü ve yeteneğiyle bu lakabı almış. Geçirdiği sakatlıklar ardından çıkıp oynamasıyla da "biyonik Servet" denmiş, maskesi yüzünden de "terminatör Servet" olarak adlandırılmış.


*İsviçreli bilim adamları dedim de listenin kaynağı bir İngiliz sitesi. Kendilerine göre hazırlamışlar haliyle. Listede ayıboğan da olunca az biraz çevirip, biraz da yorumlayım istedim. Maksat muhabbet. ;) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...